In het nieuws

16 sep

Oogstupdate 16/09

De trend van onze vorige oogstupdate (lagere opbrengsten, heterogene  kwaliteit) zet zich door.

 

oogstcurve-september-20092016 (1)

 

Vooral in Midden- en Noord-Frankrijk varieert de kwaliteit van de tarwe erg. Het hectolitergewicht van de tarwe is er bijzonder laag. De korrels zijn minder gevuld en dat leidt tot eenslechtere uitmaling en lager maalrendement. Een goede selectie is dus essentieel bij deze oogst.

Gelukkig is de situatie in andere regio’s zoals in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk beduidend gunstiger. Deze oorsprongen zullen dan ook, afhankelijk van bloemsoort en applicatie, meer ingezet worden.

Wat betreft de analyseresultaten kunnen we het volgende melden:

 • Eiwitgehalte (%) en zeleny (ml) zien er goed uit.
 • DON-gehaltes zijn voldoende laag (<1250ppb), maar wel wat hoger dan oogst 2015.
 • Het valgetal is voldoende hoog. Er moeten dus geen supplementaire acties ondernomen worden.

In de talrijk uitgevoerde bakproeven zien we een gelijke tot iets lagere waterabsorptie (bij jonge tarwe) en een goed bakvolume. We adviseren vooralsnog een behoud van kneding bij een soepel deeggedrag.

We bezorgen u binnenkort extra informatie naarmate er meer tarwe van oogst 2016 in de bloemsoorten wordt ingemengd. Hou onze oogstupdates in de gaten.

 • 26 sep

  Oogstupdate 26/09

  Zoals we in eerdere berichten al meldden, bevestigen recente analyseresultaten en waarnemingen in de proefbakkerij de iets lagere waterabsorptie bij de geoogste jonge tarwe. Lees meer >

 • 16 sep
 • 06 sep

  Oogstupdate 26/08

  De tarweoogst in West-Europa heeft dit jaar ongeveer 2 weken vertraging opgelopen door een tekort aan zon en warmte in het voorjaar. Ondertussen is het merendeel van de tarwe van het veld. De opbrengst per ha is significant lager dan afgelopen jaren. In Duitsland is er ongeveer 10% minder opbrengst per ha dan vorig jaar en in Noord-Frankrijk loopt dit op tot 25%. Lees meer >

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie