In het nieuws

16 sep

Oogstupdate 16/09

De trend van onze vorige oogstupdate (lagere opbrengsten, heterogene  kwaliteit) zet zich door.

 

oogstcurve-september-20092016 (1)

 

Vooral in Midden- en Noord-Frankrijk varieert de kwaliteit van de tarwe erg. Het hectolitergewicht van de tarwe is er bijzonder laag. De korrels zijn minder gevuld en dat leidt tot eenslechtere uitmaling en lager maalrendement. Een goede selectie is dus essentieel bij deze oogst.

Gelukkig is de situatie in andere regio’s zoals in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk beduidend gunstiger. Deze oorsprongen zullen dan ook, afhankelijk van bloemsoort en applicatie, meer ingezet worden.

Wat betreft de analyseresultaten kunnen we het volgende melden:

 • Eiwitgehalte (%) en zeleny (ml) zien er goed uit.
 • DON-gehaltes zijn voldoende laag (<1250ppb), maar wel wat hoger dan oogst 2015.
 • Het valgetal is voldoende hoog. Er moeten dus geen supplementaire acties ondernomen worden.

In de talrijk uitgevoerde bakproeven zien we een gelijke tot iets lagere waterabsorptie (bij jonge tarwe) en een goed bakvolume. We adviseren vooralsnog een behoud van kneding bij een soepel deeggedrag.

We bezorgen u binnenkort extra informatie naarmate er meer tarwe van oogst 2016 in de bloemsoorten wordt ingemengd. Hou onze oogstupdates in de gaten.

 • 02 okt

  Oogstupdate 02/10

  Met uitzondering van een aantal speciale malingen zoals rogge en spelt is het gemiddeld percentage nieuwe oogst in onze malingen gestegen tot 95%. We verwachten dat we tegen half oktober volledig op nieuwe oogst zullen draaien. Lees meer >

 • 31 aug

  Oogstupdate 31/08

  In Frankrijk, Duitsland, Nederland en België is bijna alle tarwe geoogst. De opbrengsten liggen iets lager dan of zijn gelijk aan het vijfjaargemiddelde. De opbrengst verschilt sterk van streek tot streek en is afhankelijk van de bodemsoort en de regenval.  Lees meer >

 • 11 aug

  Oogstupdate 11/08

  Het warme en droge weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de tarweoogst in West-Europa ongeveer twee weken vroeger begonnen is. In Frankrijk, België en Nederland is zo goed als alle tarwe geoogst. Lees meer >

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie