In het nieuws

26 sep

Oogstupdate 26/09

Zoals we in eerdere berichten al meldden, bevestigen recente analyseresultaten en waarnemingen in de proefbakkerij de iets lagere waterabsorptie bij de geoogste jonge tarwe. Afhankelijk van proces en receptuur kan de wateropname 0,5% tot 1,5% lager liggen.

 

dossche-inmengcurve2609 (1)

 

Vorig jaar was de waterabsorptie dankzij de droge, harde tarwekorrels beter. Dit jaar valt de oogst wat minder gunstig uit en zit de waterabsorptie op het meerjarig gemiddelde.

Wat de kneding betreft, raden we aan om voldoende lang te mengen in eerste versnelling en iets minder lang te kneden in tweede versnelling. Dat maakt de degen soepel en goed verwerkbaar.

We geven ook de voorkeur aan een actief broodverbetermiddel (vitamine C, emulgatoren,…). Dat komt het volume en de standigheid van het brood ten goede.

 • 02 okt

  Oogstupdate 02/10

  Met uitzondering van een aantal speciale malingen zoals rogge en spelt is het gemiddeld percentage nieuwe oogst in onze malingen gestegen tot 95%. We verwachten dat we tegen half oktober volledig op nieuwe oogst zullen draaien. Lees meer >

 • 31 aug

  Oogstupdate 31/08

  In Frankrijk, Duitsland, Nederland en België is bijna alle tarwe geoogst. De opbrengsten liggen iets lager dan of zijn gelijk aan het vijfjaargemiddelde. De opbrengst verschilt sterk van streek tot streek en is afhankelijk van de bodemsoort en de regenval.  Lees meer >

 • 11 aug

  Oogstupdate 11/08

  Het warme en droge weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de tarweoogst in West-Europa ongeveer twee weken vroeger begonnen is. In Frankrijk, België en Nederland is zo goed als alle tarwe geoogst. Lees meer >

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie