In het nieuws

12 jul

Oogstupdate 12/07

De afgelopen weken hebben wij enkele tarwevelden bezocht in België, Noord-Frankrijk, Duitsland, Nederland en Engeland. De bedoeling was om een algemeen beeld te vormen over de nieuwe oogstverwachtingen.

oogstupdate 12 juli 2017

In de winter heeft het weinig geregend en in het voorjaar wisselden droge periodes zich af met periodes van regen. Omdat die regen nooit heeft geleid tot wateroverlast zien we weinig tot geen ontwikkeling van schimmelziektes zoals Fusarium. Niet alleen het weer maar ook andere factoren zoals variëteit, voorgaand gewas en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen trouwens een invloed hebben op het voorkomen van Fusarium en de vorming van mycotoxines zoals DON. Al onze tarweleveranciers voorzien daarom een uitgebreide vooroogst-screening op mycotoxines. Wij, van onze kant, voeren strikte ingangscontroles uit op elk lot dat bij ons wordt aangeleverd.

Het mooie warme weer van de voorbije maanden heeft de afrijping van de tarwe bevorderd en zorgt ook voor een goede droging van de tarwe. Hoe de weersomstandigheden zullen evolueren, is moeilijk te voorspellen. Maar dankzij het aanhoudend warme weer van de afgelopen periode is de oogst in het Noorden van Frankrijk al begonnen. Dat is 1 à 2 weken vroeger dan verwacht. In Duitsland en Engeland zit alles voorlopig nog op schema. Daar wordt de oogst eind juli verwacht.

Het is momenteel nog te vroeg om iets te melden over de andere kwaliteitsparameters zoals eiwitgehalte, vochtgehalte, hagberg, waterabsorptie en bakkwaliteit. Meer daarover in een volgende Update of op onze website.

 • 02 okt

  Oogstupdate 02/10

  Met uitzondering van een aantal speciale malingen zoals rogge en spelt is het gemiddeld percentage nieuwe oogst in onze malingen gestegen tot 95%. We verwachten dat we tegen half oktober volledig op nieuwe oogst zullen draaien. Lees meer >

 • 31 aug

  Oogstupdate 31/08

  In Frankrijk, Duitsland, Nederland en België is bijna alle tarwe geoogst. De opbrengsten liggen iets lager dan of zijn gelijk aan het vijfjaargemiddelde. De opbrengst verschilt sterk van streek tot streek en is afhankelijk van de bodemsoort en de regenval.  Lees meer >

 • 11 aug

  Oogstupdate 11/08

  Het warme en droge weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de tarweoogst in West-Europa ongeveer twee weken vroeger begonnen is. In Frankrijk, België en Nederland is zo goed als alle tarwe geoogst. Lees meer >

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie