In het nieuws

12 jul

Oogstupdate 12/07

De afgelopen weken hebben wij enkele tarwevelden bezocht in België, Noord-Frankrijk, Duitsland, Nederland en Engeland. De bedoeling was om een algemeen beeld te vormen over de nieuwe oogstverwachtingen.

oogstupdate 12 juli 2017

In de winter heeft het weinig geregend en in het voorjaar wisselden droge periodes zich af met periodes van regen. Omdat die regen nooit heeft geleid tot wateroverlast zien we weinig tot geen ontwikkeling van schimmelziektes zoals Fusarium. Niet alleen het weer maar ook andere factoren zoals variëteit, voorgaand gewas en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kunnen trouwens een invloed hebben op het voorkomen van Fusarium en de vorming van mycotoxines zoals DON. Al onze tarweleveranciers voorzien daarom een uitgebreide vooroogst-screening op mycotoxines. Wij, van onze kant, voeren strikte ingangscontroles uit op elk lot dat bij ons wordt aangeleverd.

Het mooie warme weer van de voorbije maanden heeft de afrijping van de tarwe bevorderd en zorgt ook voor een goede droging van de tarwe. Hoe de weersomstandigheden zullen evolueren, is moeilijk te voorspellen. Maar dankzij het aanhoudend warme weer van de afgelopen periode is de oogst in het Noorden van Frankrijk al begonnen. Dat is 1 à 2 weken vroeger dan verwacht. In Duitsland en Engeland zit alles voorlopig nog op schema. Daar wordt de oogst eind juli verwacht.

Het is momenteel nog te vroeg om iets te melden over de andere kwaliteitsparameters zoals eiwitgehalte, vochtgehalte, hagberg, waterabsorptie en bakkwaliteit. Meer daarover in een volgende Update of op onze website.

 • 12 jul

  Oogstupdate 12/07

  De afgelopen weken hebben wij enkele tarwevelden bezocht in België, Noord-Frankrijk, Duitsland, Nederland en Engeland. De bedoeling was om een algemeen beeld te vormen over de nieuwe oogstverwachtingen. Lees meer >

 • 26 sep

  Oogstupdate 26/09

  Zoals we in eerdere berichten al meldden, bevestigen recente analyseresultaten en waarnemingen in de proefbakkerij de iets lagere waterabsorptie bij de geoogste jonge tarwe. Lees meer >

 • 16 sep

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie