In het nieuws

11 aug

Oogstupdate 11/08

Het warme en droge weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de tarweoogst in West-Europa ongeveer twee weken vroeger begonnen is. In Frankrijk, België en Nederland is zo goed als alle tarwe geoogst.

In Duitsland spelen de slechtere weersomstandigheden de oogst parten. Hierdoor is in Midden- en Noord-Duitsland amper 25-50% van de tarwe van de velden. In het zuiden van het land is dat ongeveer 75%. In Engeland is de oogst nog maar net begonnen, maar ook hier zit het weer niet mee en verloopt het afrijden traag.

De opbrengst per hectare varieert sterk per de regio. Dat heeft te maken met de verschillende impact van het afgelopen droge en warme voorjaar. De verwachte opbrengsten zullen dicht bij het vijfjaargemiddelde liggen.

 

 

Uit de eerste stalen en leveringen blijkt dat de tarwe dit jaar erg heterogeen is wat betreft eiwit, hagberg en hectoliter.

 • Het vochtgehalte ligt gemiddeld wat lager dan vorig jaar. Afhankelijk van de herkomst en het moment van oogsten kunnen er grote verschillen optreden.
 • Het gemiddeld eiwitgehalte van de reeds verkregen stalen en leveringen ligt vooral in Duitsland hoger dan vorig jaar. In Frankrijk en Nederland worden eveneens hogere eiwitgehaltes genoteerd maar dat was bij de vorige oogst ook al het geval, zeker in Frankrijk.
 • Het hectolitergewicht is voor België, Nederland en Frankrijk gemiddeld iets hoger dan vorig jaar, maar er zijn grote verschillen merkbaar tussen de verschillende regio’s. Op de Duitse stalen en leveringen zien we echter een daling van het hectolitergewicht tegenover vorig jaar. De variatie in hectoliter hangt nauw samen met de droogte op de velden tijdens het voorjaar.
 • De eerste stalen en leveringen hebben gemiddeld dezelfde hagberg als vorig jaar. Er is evenwel een grote heterogeniteit tussen de verschillende stalen en regio’s. Een deel van de tarwe is omwille van de weersomstandigheden later of zelfs nog niet geoogst. In deze regio’s zijn de eerste signalen op het vlak van hagberg niet positief – in sommige regio’s zijn ze zelfs eerder problematisch.
 • In de eerste leveringen en stalen zien we geen problemen met DON. De gemeten stalen hebben een DON-gehalte dat lager uitvalt dan bij de vorige oogst.

We zijn vorige week gestart met het geleidelijk inbouwen van de nieuwe oogst in onze tarwemelanges. In een volgend bericht gaan we dieper in op de specifieke karakteristieken van de nieuwe oogst en de bijhorende adviezen.

 • 02 okt

  Oogstupdate 02/10

  Met uitzondering van een aantal speciale malingen zoals rogge en spelt is het gemiddeld percentage nieuwe oogst in onze malingen gestegen tot 95%. We verwachten dat we tegen half oktober volledig op nieuwe oogst zullen draaien. Lees meer >

 • 31 aug

  Oogstupdate 31/08

  In Frankrijk, Duitsland, Nederland en België is bijna alle tarwe geoogst. De opbrengsten liggen iets lager dan of zijn gelijk aan het vijfjaargemiddelde. De opbrengst verschilt sterk van streek tot streek en is afhankelijk van de bodemsoort en de regenval.  Lees meer >

 • 11 aug

  Oogstupdate 11/08

  Het warme en droge weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de tarweoogst in West-Europa ongeveer twee weken vroeger begonnen is. In Frankrijk, België en Nederland is zo goed als alle tarwe geoogst. Lees meer >

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie