In het nieuws

02 okt

Oogstupdate 02/10

Met uitzondering van een aantal speciale malingen zoals rogge en spelt is het gemiddeld percentage nieuwe oogst in onze malingen gestegen tot 95%. We verwachten dat we tegen half oktober volledig op nieuwe oogst zullen draaien.

 

 

Nieuwe analyses van de tarwe bevestigen de adviezen uit het vorige oogstbericht. In een notendop:

 • De waterabsorptie ligt 1 tot 2% lager dan bij de oogst 2016.
 • Overkneding blijft een aandachtspunt. Voldoende lang in eerste versnelling kneden en minder lang in tweede is aangeraden.
 • De degen zijn soepel en vlot verwerkbaar. Ze hebben voldoende kracht.
 • Mits een aangepaste waterdosering en correcte kneding zijn de volumes vergelijkbaar met en zelfs iets beter dan oogst 2016.

Voor wat biscuiterie betreft kunnen we eveneens bevestigen wat er in het vorige oogstbericht vermeld werd. Eiwitgehalte, waterabsorptie en alveograaf P/L liggen algemeen lager dan bij de vorige oogst. De stalen hebben ook een voldoende lage viscositeit.

En dan nog dit: Door het natte weer in de afrijpingsfase van de rogge is het valgetal deze oogst lager dan vorige oogsten. We zullen dit borgen bij de ingangscontrole.

 • 02 okt

  Oogstupdate 02/10

  Met uitzondering van een aantal speciale malingen zoals rogge en spelt is het gemiddeld percentage nieuwe oogst in onze malingen gestegen tot 95%. We verwachten dat we tegen half oktober volledig op nieuwe oogst zullen draaien. Lees meer >

 • 31 aug

  Oogstupdate 31/08

  In Frankrijk, Duitsland, Nederland en België is bijna alle tarwe geoogst. De opbrengsten liggen iets lager dan of zijn gelijk aan het vijfjaargemiddelde. De opbrengst verschilt sterk van streek tot streek en is afhankelijk van de bodemsoort en de regenval.  Lees meer >

 • 11 aug

  Oogstupdate 11/08

  Het warme en droge weer in het voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de tarweoogst in West-Europa ongeveer twee weken vroeger begonnen is. In Frankrijk, België en Nederland is zo goed als alle tarwe geoogst. Lees meer >

Bekijk alles in het jaaroverzicht >

bakspiratie